Que és una ADV

Que són les Agrupacions de Defensa Vegetal o ADV

Les Agrupacions de Defensa Vegetal o ADV, són entitats privades sense ànim de lucre que agrupen persones agricultores i que tenen com a objecte col·laborar amb l’Administració per lluitar de manera col·lectiva contra agents nocius dels vegetals, d’acord amb els principis de gestió integrada de plagues i la utilització racional dels productes fitosanitaris i altres mitjans de defensa fitosanitària. Ho fan mitjançant l’establiment d’un programa d’actuació i la contractació de personal tècnic assessor en Gestió Integrada de Plagues.

Van ser creades d’acord amb l’Ordre d’11 d’abril de 1983 i actualment, els requisits, les finalitats i les obligacions de les ADV es regulen en el DECRET 61/2015, de 28 d’abril, sobre els productes i operadors de mitjans de defensa fitosanitària de Catalunya i les agrupacions de defensa vegetal.

Des de l’any 1983 fins avui en dia, s’han creat 217 ADV per tot el territori, en cultius de forta demanda tècnica com els fruiters, els hortícoles, els cítrics, la vinya o l’arròs, però també en olivera, avellaner, extensius i en producció ecològica entre d’altres. La forta dinàmica i la fluctuació del sector al qual es dirigeixen fa que el nombre i la dimensió hagin anat variant històricament, per al qual cosa unes desapareixen i se’n creen unes altres. La seva presència és més acusada on hi ha també més presència de cultius intensius o d’elevada demanda tecnològica.

Les finalitats de les ADV en compliment del decret 61/2015 són:

  • Lluitar de forma col·lectiva contra els agents nocius dels vegetals col·laborant amb el departament competent en matèria d’agricultura.
  • Aplicar la gestió integrada de plagues en les explotacions dels seus associats.
  • Promoure la utilització de mètodes alternatius a la lluita química en la lluita contra les plagues dels vegetals en les explotacions dels seus associats.
  • Promoure un ús sostenible dels productes fitosanitaris en les explotacions dels seus associats.

L’ADV ha de vetllar per a que en totes les explotacions que té associades s’apliquin els principis de la gestió integrada de plagues que estableix la Directiva 2009/128/CE del Consell, de 21 d’octubre de 2009, o norma que la substitueixi.

Més informació a:

Pel reconeixement com a agrupació de defensa vegetal (ADV) cal seguir els tràmits establerts a la següent pagina web.